Het spoor naar India

Het spoor naar India
Met de trein naar het verre oosten

Van Rotterdam tot Kolkata

7 March 2011, 10:27

En weer terug. Want aan alles komt een eind, ook aan deze reis, die morgen precies 5 maanden heeft geduurd. Ik ben eergisteren aangekomen in de laatste stad van India, en misschien is het wel een van de leukste steden die ik in India heb bezocht. Steden hebben een karakter, het zijn bijna levende wezens. En het karakter van Kolkata (of Calcutta zoals het vroeger heette) sprak me al aan in de taxi vanaf het vliegveld.

Een van de grootste ergernissen op reis vind ik altijd die strontirritante taxi-touts op vliegvelden en grote stations. Ze spreken je al aan voordat je het vliegveld af bent en je kunt er vergif op innemen dat ze je proberen te naaien. Ik heb me een paar keer aan die steen gestoten in het verleden, dat gebeurt niet meer, maar ze blijven vervelend. Gelukkig is het in Kolkata beter geregeld: er is op het vliegveld een toeristenvriendelijke prepaid taxi booth met vaste, lage prijzen. Dus geen gezeur met onderhandelen of gevechten om mijn klandizie. Gewoon kaartje kopen en instappen in de aangewezen taxi. Perfect.

Ik liet me niet meteen naar het hotel rijden maar koos ervoor om naar het dichtstbijzijnde metrostation te gaan. Vanaf daar kon ik verder naar het hotel dat ik had gekozen, met nog wat backup-hotels mocht de eerste keuze vol zijn. Dat was beduidend goedkoper dan het hele stuk met de taxi. Ik was maar heel even aan het zoeken naar de ingang van het station toen ik al aangesproken werd door een Kolkataan (heten ze zo?) en die heeft me de weg gewezen. Ik schrok wel even toen ik de rij voor het kaartjesloket zag: tientallen meters lang! Maar het ging allemaal vrij gesmeerd en een paar minuten later had ik mijn kaartje. Kosten: 6 hele rupees, oftewel 10 cent.

Met rijen in India heb ik wel wat vervelende ervaringen. Een paar dagen geleden nog, op Havelock Island, toen ik een kaartje voor de ferry naar Port Blair moest hebben. Het was ten eerste loeiwarm, met weinig schaduw. En de rij die schoot maar niet op. De loketbediende nam er de tijd voor en moest ook nog om de zoveel minuten pauzeren om nieuwe pruimtabak in zijn mond te stoppen (en natuurlijk tussendoor flink roggelen en spugen om de vorige portie kwijt te raken). Het duurde bijna een uur totdat ik vooraan stond; en ondertussen moest ik vechten om mijn plek vast te houden. Indiers zijn niet zo goed in netjes hun beurt afwachten, ze proberen constant voor te piepen. Als je ze dan tot de orde roept kijken ze je aan met een domme blik en doen ze alsof ze je niet begrijpen. Het enige wat ze begrijpen is de taal van de ellebogen. Je moet je echt zelf ook bijna als een lompe hork gaan gedragen anders sta je er na drie uur nog; achteraan. Dit is pas een echte Β scrum, totaal anders dan de zogenaamde scrum die ik voor mijn werk als developer dagelijks deed.

Maar goed, het is gelukt en de reis terug naar het vasteland ging zonder problemen. Ik vloog met Air India, en dat was best okay. Veel beenruimte in het vliegtuig, een goed en lekker ontbijt, en de tocht naar het hotel ging ook gesmeerd. De metro van Kolkata bestaat slechts uit 1 lijn maar is zo’n beetje de meest stressvrije manier om te reizen; het verkeer bovengronds is zoals overal in India, druk, chaotisch en met een oorverdovende overdaad aan neurotisch getoeter.

Vandaag heb ik me overgegeven aan een laatste shopping spree. Er waren nog wat dingen die ik heel graag wilde hebben. Ik heb me helemaal van top tot teen in het nieuw laten steken, en natuurlijk niet met confectiespul, maar helemaal op maat gemaakt. Ik ben zelf erg benieuwd naar het resultaat; over twee dagen mag ik het komen bewonderen.

Zojuist heb ik echt een punt gedraaid aan de reis. Over vier dagen ga ik via Mumbai weer terug naar Nederland. En wel met onze eigen vertrouwde KLM. Ik heb er een dubbel gevoel over: aan de ene kant zijn er dingen die ik hier mis; ik wil heel graag mijn familie en vrienden weer terugzien en mijn handen jeuken al heel erg lang om mijn gitaar weer vast te kunnen pakken. Maar nu het einde in zicht is weet ik opeens ook dat ik heel veel van India, en van het reizen in het algemeen, ontzettend ga missen. Het zal vooral wennen zijn om weer in het geregelde werkende leven terug te vloeien…. ik sta niet echt te springen, eerlijk gezegd. Maar het ergste: zometeen moet ik ook weer sokken en schoenen gaan dragen; bah! Maar ja, teenslippers onder een maatpak, dat is natuurlijk ook geen gezicht…

11 reply's op “Van Rotterdam tot Kolkata”

 1. comment number 1 by: Konijntje Hopla

  Mooie kop! πŸ˜‰

  Tof om je snel weer te zien! Je kan altijd weer terug! πŸ˜‰

 2. comment number 2 by: Wieneke

  Jee, wat is dat snel gegaan, Lennart. Behoort een een foto van jou met dat maatpak aan en die teenslippers eronder tot de mogelijkheden?
  Lijkt me een prachtige afsluiting van een prachtige reis.

 3. comment number 3 by: Renske

  Hey Lennart,

  Raar hoor dat je trip er nu weer opzit, aan het eind lijkt het altijd alsof het voorbij gevlogen is. Als je weer terug bent heb je ook weer tijd om je volgende reis te plannen:-)
  Heb je ook weer zin om te blazen?

 4. comment number 4 by: Bettie

  Ik sluit me aan bij de suggestie van Wieneke. En verder: bedankt voor alle reisverslagen. Het was genieten voor ons…Goeie reis terug.

 5. comment number 5 by: Lapinours

  Zo, en als je terug komt, moet je je zeker voorbereiden op een heeeeeeeele laaaaaaaange diiiiiiiiiiiiikke knuffel. En dan mag je naar bed, uitslapen van de jetlag.
  Tot zaterdag!

 6. comment number 6 by: Lennart

  Zojuist mijn pakken gepast… mooi mooi mooi!! Was er zo van onder de indruk dat ik er nog twee heb bijbesteld. Creditcard ging over de limiet, maar boeien, heb er nog 1 en je leeft maar 1 keer. Zal proberen om een foto te maken en posten maar dat wordt krap qua tijd; krijg de pakken overmorgen pas mee. Anders doe ik het in NL.
  En @renske natuurlijk ook zin om te toeteren, alleen “embouchure” zal belabberd zijn vrees ik….

 7. comment number 7 by: Henk en Tinek

  Fijn dat je pakken passen,kun je er thuis van genieten.Ben wel benieuwd of ik je dan zal herkennen, kun je altijd je slippers erbij aan trekken.
  Vanuit Mexico wensen wij je een welkom thuis, kun je lekker nagenieten van je indrukwekkende reis

 8. comment number 8 by: Konijntje Hopla

  πŸ˜€ Ga je bij Capgemini werken? πŸ˜‰

 9. comment number 9 by: Lennart

  Ik moet wel gaan zorgen voor gelegenheden om die pakken te dragen. 4 pakken is wel wat veel, dacht ik naderhand ook. Maar heb jij ooit een speciaal voor jou gemaakt maatpak aangetrokken? Dat voelt goeoed! En de kleermaker was erg, eh, overtuigend. πŸ˜›

 10. comment number 10 by: Konijntje Hopla

  Als international ICT business consultant ga je ze vast nodig hebben. πŸ˜‰

 11. comment number 11 by: Lapinours

  Er gaat niets boven maatwerk!! Maar dat heeft zijn prijs, tja….