Het spoor naar India

Het spoor naar India
Met de trein naar het verre oosten

Een zwarte harige tong

23 December 2010, 13:42

Wat een ironie. Ik was net verhuisd naar een bamboehutje direct op het strand, want vanaf het hotel waar ik zat was het toch echt te ver naar het water. Ik draai mijn hand niet om duizenden kilometers overland te reizen maar 5 minuutjes lopen naar het strand, da’s echt te veel hoor. Als ik nu in mijn zwembroek mijn huis uit stap, en twee keer struikel, dan lig ik in het water. Mooi moment voor mijn verstopte oor om te promoveren tot een nare schimmelinfectie.

Ik was er al een keer voor naar de dokter gegaan want ik begon steeds slechter te horen met mijn linkeroor. De huisarts keek even in mijn oor, en verwees me toen door naar de KNO-specialist, in het ziekenhuis van Margao. Eergisteren was ik daar. En hij zag meteen dat het foute boel was. Driftig begon hij medicijnen op een receptje neer te pennen. Voorlopig zou het beter zijn als ik niet ga zwemmen, zei hij. Kut! Was ik net lekker in mijn strandhut gesettled! Ik vroeg ik hem of ik binnen een maand of twee wel gewoon kon duiken. Twijfelachtig, zei hij, we moeten even kijken hoe zich dit gaat ontwikkelen. Als de buis van Eustachius verstopt is is duiken erg gevaarlijk omdat je dan niet kan klaren. Er werd een vervolgafspraak gemaakt voor de volgende week.

‘s Middags kwam ik bij yoga, en vertelde ik over mijn oor. De swami kwam meteen met een echt “Berendien uut Wisp”-middeltje: gewoon het sap van knoflook op een watje doen en dat in je oor doen! En hij behandelde verschillende asana’s die allemaal goede invloed op de neus en oren zouden hebben. “Adem door je oren! De ademhaling is sterker dan het sterkste medicijn!”

De volgende dag stond ik om 8 uur weer klaar met mijn matje. Maar er was geen yoga voor mij. Swami vondt dat ik rust nodig had, dus zou hij me de komende drie dagen geen les geven. Relax wat, rust uit. Daarna zou het allemaal beter zijn. Maar hij herhaalde wel wat de KNO-arts ook had gezegd: ga niet zwemmen. En als laatste, toch wel tot mijn verrassing, drukte hij me op het hart: “take your medicins and antibiotics!”

Ik was helemaal niet van plan om veel pillen te nemen. Ik had een enorme waslijst meegekregen en bij de apotheek kreeg ik er een flinke zak vol medicijnen voor terug. Oor- en neusdruppels, een antibioticakuur, flink zware pijnstillers, anti-schimmelpillen, antihistamine en als bonus: pillen die de bijwerkingen van de antibiotica moesten tegengaan. Deze info heb ik zelf bijelkaar moeten googlen. De dokter was vrij summier in zijn uitleg, en bijsluiters had de apotheek voor het gemak maar grotendeels weggelaten.

Ik had al bijna meer dan de helft terzijde geschoven: dat hoefde ik niet in mijn lijf. Maar nu ik vanuit zowel de westerse geneeskunde als vanuit de oosterse wijsheid dezelfde adviezen had gekregen heb ik ze maar wel wat beter opgevolgd. Er is al verbetering merkbaar. En met dat duiken op de Andaman-eilanden gaat het ook vast goedkomen, houd ik me maar voor. Dat is iets waar ik enorm naar uitkijk, en ik absoluut niet wil missen.

Zonder yoga en zwemmen verveelde ik me toch een beetje. Ik las de bijsluiter van de antibiotica door (het enige medicijn waar iets van info bij werd geleverd) en keek naar de bijwerkingen. De belangrijkste zijn darmproblemen, maar daar heb ik pillen voor. Maar onder de minder frequente bijwerkingen vond ik iets verontrustend. Statistisch had ongeveer 1 van de 10.000 proefpersonen een heftigere bijwerking ondervonden: een “black hairy tongue”.

Een zwarte harige tong. Mijn god zeg. Daar moet je toch niet aan denken?!?

5 reply's op “Een zwarte harige tong”

 1. comment number 1 by: Wieneke

  Oei, het staat me erg tegen: al die pillen. Maar wat moet dat moet. Want dat duiken is toch wel een potje leeg slikken waard. Ik zou.ook graag door mijn oren willen leren adem halen, vooral als de buurboer mest aan het uitrijden is 🙂
  Beterschap en nog veel plezier.

 2. comment number 2 by: Tineke en Henk

  Wat vervelend nu. Heeft het zoute water niet alle beestjes om zeep geholpen? Het door je oren ademhalen is dat hetzelfde als stoom uit je oren krijgen? Want over dit laatste heb ik wel veel gehoord. Zo zie je, het India zit vol wijsheden.
  We hopen dat het snel weer overgaat en nemen er één op jouw gezondheid. Proost!!

 3. comment number 3 by: Hutharigetongebeest

  Luister in, luister uit. Luister in, luister uit. Kwestie van oefenen!

 4. comment number 4 by: Jaap en Carla

  Heftige (on)smakelijke verhalen lezen we, waar we verschrikkelijk van smullen. Dat dan weer wel!
  We hopen dat je weer helemaal hersteld bent en je yoga-avontuur nog lang door zal werken!
  Hele fijne jaarwisseling en een prachtig en gezond 2011 gewenst door Margriet, Koos, Bas, Denise, Jaap en Carla

 5. comment number 5 by: Peter@fok

  Een gelukkig 2011 toegewenst!