Het spoor naar India

Het spoor naar India
Met de trein naar het verre oosten

Straight flush

8 December 2010, 9:43

Ik zit nu alweer op dag 6 van de yoga course. De spierpijn is helemaal over en mijn kracht en lenigheid is flink vooruitgegaan. We zijn er nog niet; ben van plan om erna nog wel een weekje ofzo door te gaan. Maar volgens mij ben ik echt een pubertje van 13 aan het worden. Want mijn vorige bericht ging over kots (whehehe!) en nu gaat het over poep (hihihihi!), die zo dun is als pies (whaahahaha!).

De afgelopen drie dagen heb ik elke ochtend al zout water gedronken en weer uitgekotst; en de neus gespoeld. Begon er al bijna aan te wennen, hoewel het toch vrij raar is. Toen ik de swami vroeg of hij dit zelf ook vaak deed, zei hij: ja, elke ochtend. Daar zou ik nou niet aan moeten denken. Maar nu was het tijd voor de volgende stap. “Tomorrow, bring three bottles of water. Come at 9 o’clock, but do not eat anything!” zei hij gisteren. “We will make full cleaning.”

9 uur! Uitslapen! Maar dat lukt me bijna niet hier. Ik word toch wel rond een uur of 7 wakker. Heel anders dan thuis! Toch wel wat zenuwachtig stond ik bij het yogacentrum. Ik deed het gelukkig weer niet in mijn eentje; John, de Deen, ging hetzelfde doormaken. Het water werd weer verwarmd en gezouten. Twee bekers water moesten we drinken, en daarna een reeks van yoga-oefeningen. Deze oefeningen hadden we al vaak geoefend in de afgelopen dagen dus ze waren te doen zonder dat we na hoefden te denken. Maar in deze context kregen ze opeens betekenis en werd de werking heel duidelijk. Het zoute water werd in alle hoekjes en gaatjes van het spijsverteringsstelsel gedrukt, en zoals je een dweil uitwringt, werd het naar beneden geperst, meteen de maag uit, de darmen in.

Na de oefeningen weer twee bekers water. “If you have to go, then just go!!” zei de swami. De deur naar het toilet stond al open. Na nog een ronde oefeningen en weer twee bekers, kreeg ik inderdaad aandrang. Ik haalde het op tijd. Er spoot waterdunne diarree uit. Ik kwam terug en we gingen gewoon door. Drinken, oefeningen, drinken, oefeningen… en weer moest ik bijna een sprintje trekken richting plee. Ongelooflijk hoe snel het naar beneden ging. Wat eruit kwam werd steeds lichter.

Nu was het genoeg. “The program is over now. You go back to your room, relax, but DO NOT SLEEP. Read a book or something. And if you’re hungry, come back.” Hij vroeg hoe ver mijn kamer was; binnen een minuut of twee ben ik er wel zei ik. “Ok, but go fast!!!”

Van dat boekje lezen kwam helemaal niks, want toen ik bij mijn kamer aangekomen was, begon het weer. Net op tijd. En het hield maar niet op. Het was nu echt puur water wat eruitkwam, zo te zien. Na een half uurtje was ik leeg. En dan ook echt LEEG. Omdat het niet zo goed is om met volledig lege darmen te blijven zitten, is het belangrijk dat je wel snel wat eet. En dan geen whopper-menu of halve gebraden kip. De swami nam me mee naar een een restaurant vlakbij, en bestelde een vegetarische milde curry voor me, met rijst, linzen en andere groenten. Dat ging erin als Ketellapper, mijn maag was nog nooit zo leeg geweest.

Het klinkt allemaal wat ranzig, maar als je erover nadenkt, is het een heel goede reiniging. Deze methode heet “Shank Prakshalana” en het spoelt het hele darmstelsel schoon, van boven naar beneden. Op de darmwand gaat zich na verloop van tijd allerlei zooi vastzetten. Daar zit giftige troep tussen, die allerlei nare effecten kan hebben. Met shank prakshalana kom je daar vanaf. Elke dag neem je een douche en spoel je de buitenkant schoon, maar van binnen douche je nooit. Het wordt aangeraden om de reiniging een paar keer per jaar te doen. Maar ook als je het maar 1 keer doet heeft het al veel effect.

De swami raadde me aan om vandaag geen vlees te eten en niet te veel zure dingen te drinken, zoals cola of vruchtensap. Vlees eten doe ik toch bijna niet; het vegetarische eten in India is superlekker. En ik merk zelf dat als je intensief met yoga bezig bent je meer behoefte krijgt aan simpel en puur eten. Veel groente, salades, geen suiker. Hij zei: “I can make you thin like this:” en hij hield zijn pink op. Dat hoeft nou ook weer niet, maar ik zie wel al duidelijk de effecten. En het voelt erg goed.

6 reply's op “Straight flush”

 1. comment number 1 by: Rob Boerman

  Hm, Ik geloof je gelijk dat het onwijs goed voor je is, maar dit is het eerste moment dat ik NIET met je wil ruilen HAHA. bedankt voor de details, kan met niet herinneren dat ik eerder vrijwillig een verhaal over kotsen, gevolgd door een verhaal over schijten heb gelezen šŸ˜‰

  Goed, succes verder met de rituelen, wax-on-wax-off of wat voor dingen je nog meer van plan bent.
  Geniet ervan.

  Rob

 2. comment number 2 by: Wicky Leeks

  Yammy! En toen was alles schoon! Lekker hoor… het klinkt in eerste instantie tamelijk ranzig maar ik geloof heus dat je lijf (en je geest!) ervan opknapt. Maak eens een foto van je afgetrainde potloodlijf!

 3. comment number 3 by: Dranoƫl

  Enerverende ervaring moet dat voor je geweest zijn, een voorbeeld van ongekende waterkracht van onderen en van boven! Ongelooflijk wat zuiver water voor lichaam en geest kan betekenen. En interessant eigenlijk dat water in het Christendom en het HindoeĆÆsme een totaal verschillend doel hebben. Bij voorbeeld Franse en Zwitserse monniken maken al sinds de middeleeuwen een levenswater (eau de vie) dat bij onmatig gebruik de geest bezoedelt terwijl het zoute water van de HindoeĆÆstische swami een zuiver geestverruimend middel is. We denken dat je bij de swami veel positieve energie aan het opbouwen bent die je straks heel goed kunt gebruiken voor het vervolg van je avontuurlijke reis door India. We kunnen ons voorstellen hoe goddelijk die gekruide curry je na dat waterballet smaakte. Geniet van je verdere vakantie! En wij genieten elke keer weer van je mooi geschreven verhalen!

 4. comment number 4 by: Muriel

  Is het lichaam aan de binnenkant niet een zelfreinigend orgaan dan? Ik begin nu toch wel benieuwd te worden naar de leeftijd van je yogaleraar. Hij zou een mooi onderwerp van een tv-documentaire zijn.

 5. comment number 5 by: Lennart

  @Muriel: ik heb het hem gevraagd. Hij is 53.

  Voor een foto, ga naar http://www.arunachalayoga.co.cc/

 6. comment number 6 by: Wicky Leeks

  Sexy Sadie!