Het spoor naar India

Het spoor naar India
Met de trein naar het verre oosten

Bam!

4 November 2010, 18:27

Vandaag ben ik aangekomen in Bam. Ik vind dit een nogal ironische naam. Want dit was de stad die door een aardbeving in 2003 met de grond gelijk is gemaakt. Bam! Weg Bam! En ook weg toerisme, want de huizen en gebouwen gemaakt van gedroogde modder waren de grootste attractie en juist die waren niet aardbevingsbestendig.

Inmiddels is het grootste gedeelte weer opgebouwd maar deze keer in de vorm van saaie betongebouwen. Een volgende aardbeving zal een minder desastreus effect hebben maar het hart van de stad is verdwenen. Men is bezig om het weer opnieuw op te bouwen, op de oude manier, met modderstenen, maar dat is helemaal niet zo makkelijk, kost heel veel geld en vooral heel veel tijd. Of het ooit weer wordt zoals het was, is zeer onwaarschijnlijk.

Bam is het laatste “rustpunt” voor mijn reis naar Pakistan. Misschien zal ik nog een nachtje slapen in Zahedan, vlakbij de Pakistaanse grens. Dat is een beetje afhankelijk van de dienstregeling van de diverse bussen. Hierover ga ik vanavond de eigenaar van het Akbar guesthouse waar ik verblijf eens goed uithoren. Mister Akbar spreekt goed Engels en is goed op de hoogte, en is een aardige, interessante man die vol verhalen zit. Hij zit nu naast me in het internetcafe. Hij heeft me hier naartoe gereden omdat het ‘s avonds niet zo heel veilig is. Ik wilde het kort houden, alleen even de mail checken, maar hij zit zo gezellig te praten met de andere mensen in het cafe dat hij me op het hart drukte dat ik nog maar even wat meer tijd moest nemen. Dus dan krijgen jullie het verhaaltje wat eerder dan gepland.

In Kerman, de vorige stad, ontmoette ik bij het ontbijt in het hotel Michel uit Frankrijk. Hij wilde wel een woestijntocht maken en dat wilde ik ook wel. Er was nog een Duits stel dat ook wilde, dus met zijn vieren en een chauffeur en gids hebben we een mooie tocht naar de Kaluts gemaakt. Dit is een gebied met imposante, natuurlijk ontstane zandkastelen van soms honderden meters hoog. Hoe ze nou echt ontstaan zijn is onduidelijk; sommige denken door erosie en anderen hebben wildere theorieen, over inslagen van kometen.

Een nacht doorbrengen in de woestijn vind ik altijd wel een belevenis. De fantastische sterrenhemel, waar de hele melkweg te zien is, is altijd overweldigend. Het is een grootse ervaring die je erg klein maakt – zo’n enorme reis die ik maak is opeens maar een ontzettend klein stukje als je naar de miljoenen sterren kijkt in dat onmetelijke universum.

‘s Nachts, rond een uur of 10, stak er opeens een harde wind op. En de temperatuur die eerst nog zwoel was, donderde omlaag. We gingen slapen, op een heel spartaanse camping ground. En dat betekende: liggen op een stenen ondergrond, met alleen een deken als “matras”, en twee dekens om warm te blijven. Met al mijn kleren aan, kapuchon strak over mijn kop, heb ik op de harde grond liggen lijden. Want het was toch wel een van de meest oncomfortabele nachten ooit. Het was ondanks de dekens ijskoud, en de keiharde ondergrond gaf me pijn in mijn botten. Bij elkaar heb ik misschien een uurtje of twee echt geslapen. Ik werd wakker door het allereerste licht, rond vijf uur. En ik was blij dat ik eruit kon, om naar de zonsopgang te kijken.

Morgen is mijn 33e verjaardag; dat wordt sinds heel erg lang een verjaardag zonder alcohol. Vreemd hoor. Ja, dat biertje mis ik toch wel, af en toe. Maar alleen nog even door Pakistan racen (was niet van plan om er heel lang te blijven) en als ik dan in India aankom is waarschijnlijk een van de eerste dingen die ik doe een lekker koude Kingfisher bestellen. Als een soort van verlaat verjaardagsdrankje.

12 reply's op “Bam!”

 1. comment number 1 by: KnutzEls

  We zullen aan je denken. In de koelkast staat al het een en ander te wachten tot je terugkomt!

 2. comment number 2 by: Bettie

  Gefeliciteerd en blijf genieten!

 3. comment number 3 by: Muriel

  Gefeliciteerd met je verjaardag!

 4. comment number 4 by: Lianne

  Van harte Gefeliciteerd met je verjaardag! Maak er ondanks geen alchohol toch een leuke dag van maar dat zal vast wel lukken!!

 5. comment number 5 by: Govert Janssen

  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Wat je schrijft over BAM en aardbevingen doet me denken aan een bouwproject in Rotterdam waar de stellingen zijn ingestord en volgens mij was de BAM daar ook aannemer. Enfin, fijne verjaardag en drink er in India zeker een lekker biertje op!

 6. comment number 6 by: tim sieben

  Hi lenny,
  Gefelicitaart met je verjaardag! Mooie verhalen… Zie nu al je blogs en is allemaal erg indrukwekkend. Kijk je wel uit voor gekke baarden daarzo….? geniet ervan… Hieronder even een nieuwsflits uit nederland:

  zoals je ziet…… niets boeiends in vegrelijk met jou avonturen!! ciao tim

 7. comment number 7 by: Ilya Tiren

  Hee Len,

  Heel erg gefeliciteerd met je verjaardag en ik volg je logboek op de voet! Ik en RobV hebben ons al doodgelachen om sommige verhalen en ook waren we onder de indruk van sommige rituelen en foto’s. Ik wens je nog heel veel reisplezier!

  Gr Ilya

 8. comment number 8 by: Witte Veder

  Gefeliciteerd broeder!

 9. comment number 9 by: Nienke

  Hey Lenn!! super mooie verhalen, Gefeliciteerd met je verjaardag en geniet ervan! zal vanavond wel een biertje op je drinken:)

 10. comment number 10 by: Jos

  Hi gozer,
  Van harte met je verjaardag!!

  Geniet van alle mooie ervaringen, maar BLIJF ze vooral opschrijven voor ons: echt top!

  gr Jos den Edel

 11. comment number 11 by: Ger de Jong

  Ha Lennart,
  Van harte gefeliciteerd met je 33e verjaardag.
  Ik hoop dat je nog veel mooie ontmoetingen en belevenissen zult hebben waar wij dan weer met veel plezier kennis van zullen nemen.

 12. comment number 12 by: Tineke en Henk

  He Lennart,
  Van harte gefeliciteerd met je 33e en maak er wat van ook zonder drank, je doet het nu met al die avonturen, we volgen ze op de voet. “Voorzichtig”tijdens de oversteek naar Pakistan en geniet alvast van je biertje in India.
  Groetjes, Henk en Tineke en ook van San en Tim