Het spoor naar India

Het spoor naar India
Met de trein naar het verre oosten

Faludeh

31 October 2010, 10:44

Het eten in Iran dat je in restaurants krijgt is over het algemeen vrij simpel en niet zo heel erg afwisselend. Kebap en nog eens kebap; soms wat stoofpotten met veel aubergine, bonen en veel rijst, en verder veel fastfood: hamburgers en pizza. Uit eten gaan is vooral gemak hier; geen culinaire hoogstandjes. Het lekkerst eet je nog als het home made is; zoals ik ervaren heb bij de ouders van Arefe; of bij de picnic met de tapijthandelaar in Esfahan.  Maar de zoetigheden zijn superlekker, en een van de lekkerste dingen tot nu toe is faludeh, een zoet, ijskoud nagerecht dat op veel plaatsen te krijgen is. Het is een van de allereerste koude nagerechten ter wereld, 400 voor Christus at men dit al in Perzie. Hieronder een recept dat ik op internet heb gevonden.

Ingredienten (voor 4 porties):

1 kopje suiker
1 kopje water
1 eetlepel rozewater
30 gram gedroogde rijstnoodles of vermicelli
Vers limoensap
Optionele garnering: fruit (kersen, bramen, etc), mint, en/of pistache noten of iets anders, naar eigen fantasie.

Suiker en water mengen in een kleine pan; zacht laten verwarmen totdat alle suiker is opgelost. Van het vuur af halen en het rozewater erdoorheen roeren. Goed laten afkoelen.

Doe de noodles in een schaal en giet er kokend water op. 5 minuten laten staan totdat het zacht is. Water afgieten en met koud water afspoelen en weer afgieten. Snij de noodles in kleine stukjes van een paar centimeter.

Doe de noodles bij het water/suiker/rozewatermengsel, roeren. En zet dit in de diepvries. Na een uur eruithalen, en losroeren met een vork. Terugzetten in de diepvries totdat de juiste consistentie is bereikt: ongeveer 1 tot 3 uur.

Om te serveren: beetje losroeren met een vork en in een kom scheppen. Giet er vers limoensap over, en garneer naar eigen fantasie. Je kan er bijv bevroren en geraspt fruit overheen doen. Of kersensap, verse bessen, of een blaadje mint. Het is ook lekker met wat (room)ijs erbij.

Eet smakelijk!

2 reply's op “Faludeh”

  1. comment number 1 by: Bettie

    Hahaha, je bent een ware zoon van je moeder.
    Maar wat leuk! Het lijkt me heerlijk.

  2. comment number 2 by: KnutzEls

    Het lijkt me erg lekker. Maar ik maak wel een keertje als weer komt eten 😉 Fijne reis verder!