Het spoor naar India

Het spoor naar India
Met de trein naar het verre oosten

Two down, one to go!

1 October 2010, 21:42

Vanavond werd ik gebeld door de Visumdienst India, met goed nieuws: de ambassade heeft mijn visumaanvraag goedgekeurd! Maandag kan ik mijn paspoort inclusief 6 maanden double entry visum ophalen. Blijkbaar was mijn “smeekbrief” die ik bij de aanvraag moest schrijven overtuigend genoeg, en had men ook geen problemen met het Pakistaanse visum dat al in mijn paspoort prijkte.

Een visum voor India is normaliter geen probleem, tenminste als je niet langer dan drie maanden gaat en netjes een vliegticket inclusief retour kan tonen. Men wil namelijk de zekerheid hebben dat je weer weggaat, en ook dat je geen betaalde arbeid gaat uitvoeren. De regels op dit gebied zijn onlangs strenger geworden. Als je zoals ik over land gaat en langer wil blijven moet de aanvraag door de ambassade beoordeeld en goedgekeurd worden, en daar was een motivatiebrief inclusief verklaring voor nodig.

Zo’n brief moest ik ook al schrijven voor de aanvraag van het visum voor Pakistan, vorige week vrijdag. Ik had het visumformulier helemaal ingevuld, inclusief de twee namen van “mensen” die ik in Pakistan zou gaan bezoeken. Dat waren gewoon twee hotels die ik uit de lonely planet had geplukt. Maar toen vroeg de man achter de balie om een reserveringsbevestiging, en die had ik natuurlijk nog niet. “Sorry, no visa possible. Next please!”

Erhm.. niet zo snel! Na wat gesoebat en het argument dat ik niets kon reserveren omdat ik de planning niet in de hand had, voldeed een motivatiebrief uiteindelijk ook. Ik kreeg een velletje papier en een pen, en ik perste er een nette brief uit. Er zaten  twee Pakistaans uitziende jongens in de wachtruimte, en een van hen vroeg me of ik misschien van het Rode Kruis was? Nee, ik zei dat ik gewoon toerist was en vertelde over mijn reis. Hij keek me aan alsof ik niet goed bij mijn hoofd was. Ik zag hem denken. Wie gaat er nou op vakantie in Pakistan? Maar hij vond het toch wel stoer, en wenste me veel succes.

Na de visa voor Pakistan en India blijft alleen Iran nog over. Dit zou de moeilijkste horde zijn. De procedure is streng en bureaucratisch. Een visumaanvraag moet in Teheran beoordeeld worden, en die kan dan een authorisatiecode afgeven. Daarmee kan ik vervolgens bij de ambassade in Den Haag mijn visum afhalen. De aanvraag in Teheran heb ik door Iran Silk Road laten doen, inmiddels ruim 5 weken geleden. Maar helaas nog steeds zonder positief resultaat, ondanks de nodige mailtjes. Met alle sancties en boycots vanuit Amerika en Europa, en de hoog oplopende spanningen, kan ik  me voorstellen dat ze in Teheran niet zo heel veel goodwill hebben voor rare kaaskoppen die onafhankelijk het hele land willen doorkruisen. En de ramadan was net voorbij, dan gaat het allemaal wat trager, volgens de mevrouw van Iran Silk Road.

Maar zonder Iran-visum gaat mijn overland-avontuur niet door; ik kan niet echt om Iran heen dus dan zou ik genoodzaakt zijn om het vliegtuig te nemen, bijvoorbeeld vanuit Istanbul. Bummer. Niet alleen mis ik daardoor Iran, waar ik heel erg benieuwd naar ben,  maar het verlaagt het prestige van mijn reis ook wel. Maar goed, ik heb nog een klein weekje de tijd; het kan allemaal nog goedkomen. Desnoods kan ik het ook nog in Istanbul proberen. Hier past maar 1 instelling: ik zal dat visum krijgen, insha’Allah!

3 reply's op “Two down, one to go!”

 1. comment number 1 by: Renske

  Hi Lennart,

  Het ziet er allemaal heel spannend uit die trip die je wilt gaan maken, ook ik snap niet goed wat je in die landen gaat zoeken. Nogmaals kijk goed uit en kom weer heel terug anders zal het een saaie brief worden zonder trompet.
  Gr
  R

 2. comment number 2 by: Tessa

  Hee!
  Ik lees bij toeval je blog omdat ik op zoek ben naar hoe ik een visum moet aanvragen voor India in Teheran… Daarover ben ik nu niet veel wijzer geworden haha, maar ik kan je wel vertellen (als het nog nodig is) hoe je een visum voor Iran kan krijgen. Je kunt het natuurlijk in Nederland doen, maar ik heb het in Ankara gedaan en dan heb je geen lettre of invitation nodig (is goedkoper). Je gaat daar gewoon naar de ambassade met 2 pasfoto’s en je paspoort (zonder stempel van Israel), je betaalt 50 euro, vult een visa-formulier in, je komt 10 dagen later terug en je hebt een visum voor Iran. Wel denk ik dat het visum dat je krijgt niet langer wordt dan een maand (maar het schijnt heel makkelijk en goedkoop te verlengen te zijn).
  Hopelijk helpt het je, of is het al gelukt met je visum. Hoe moeilijk het ook is, sla Iran niet over! Laat je niet ontmoedigen door bepaalde adviezen van mensen over Iran, want het is het echt waard! Het is echt een supersuper mooi gastvrij land!
  Veel plezier met je trip!

 3. comment number 3 by: Lennart

  Hoi Tessa,

  Het is allemaal nog net op tijd gelukt met alle visa, zoals ook op het blog te lezen is. Heb het in Nederland geregeld, met LOI en heb een visum voor een maand gekregen. Ik zit nu in Iran en inderdaad, dit had ik voor geen goud willen missen. Ik heb al best wat landen bezocht maar nergens zulke aardige mensen als hier ontmoet! En ik zit me ook heel erg af te vragen waar in godesnaam dat negatieve reisadvies van minbuza op is gebaseerd… want het is hier veiliger dan in de stad waar ik woon in Nederland.
  Bedankt voor de tips iig, al was het niet meer nodig. Jij ook een goede reis gewenst en succes met je visum voor India!